Chuco intermedia (GÜNTHER 1862)

Tekst og Foto: © Henrik Malchau

chuco01.jpg (49617 bytes)
Chuco intermedia, han, fra området omkring Palenque, i det sydlige Mexico


Under en rejse til Mexico i marts 1994, var jeg så heldig at besøge de smukke vandfald, Aqua azul og Misol ha. De findes i delstaten Chiapas i det sydligste Mexico. Det var desværre ikke den bedste tid at rejse dertil, for det kendte Zapata oprør, var på sit højeste, og det var ikke sikkert at fare rundt i junglen og kigge på fisk, dels på grund af Zapatister og dels på grund af regeringssoldater, der hele tiden med et geværløb i nakken på en skulle se pas og tjekke min bagage. Jeg vil da godt takke det Danske fodbold landshold for deres præstationer i VM 86. Da soldaterne så mit danske pas, lyste de op og sagde at de synes, at Michael Laudrup var den bedste fodboldspiller i verden.

azul03.jpg (37545 bytes)
Det smukke azurblå vand har givet cascaderne navnet, Aqua azul

Det var egentligt ikke for at se fisk, jeg tog til Mexico, jeg var på det tidspunkt meget interesseret i koglepalmer, Mexico er et sandt paradis, hvis man vil opleve disse urplanter i naturen, ud over koglepalmer har Mexico nogle af verdens flotteste og største pyramider. Ved byen Palenque findes et meget smukt ruinkompleks, der har samme navn som byen.

pal04.jpg (33515 bytes)
Ruinerne ved Palenque er et absolut must, hvis man er på de kanter. Her ses Paladset

Nå, denne artikel skal jo også handle om fisk, arten jeg har valgt at skrive lidt om, fandt jeg i floderne omkring byen Palenque, bl.a. ved Aqua azul, det er nogle meget smukke fald med krystal klart blåt vand.

azul09.jpg (39592 bytes)
Man overraskes hurtigt af at fiskene kan leve i den stærke strøm, der, hvis man ikke er forsigtig, kan vælte en omkuld og give en våd rutsjetur

Fisken blev først beskrevet af Albert Günther som Heros intermedius. Navnet Chuco blev anvendt af Fernandes-Yepes i 1969. Den blev i mange år betragtet som en Cichlasoma, men Kullander glemte at give den et tilhørsforhold til en ny slægt, da han i 1983 reviderede Cichlasomaslægten. Det var dog Allgayer, der i 1989 overførte den til dens nuværende slægt.

azul05.jpg (33810 bytes)
Dette er Chuco intermedias foretrukne biotop, klart vand og en masse skjulesteder

Fisken lever i de krystalklare floder i det sydlige Mexico og det nordlige Guatemala. Den lever blandt klipper og sten i rimeligt stærkt strømmende vand.
Vandet i den del af Mexico ligner vores vandværksvand temmelig meget, de er fanget i vand med en surhed på over 8,5 pH og en total hårdhed på 13 dH°. Temperaturen bør være omkring 26°C.

chuco03.jpg (31981 bytes)
Parret et par dage før leg, læg mærke til hunnens mørkere bug og lodrette bånd på kroppen

Den kan blive næsten 20 cm lang, hunnen er dog noget mindre. Der er ingen ydre kønsforskel, kun når der er optræk til leg, kan man se at hunnen får en sort bug og en del sorte, lodrette striber.

chuco02.jpg (27713 bytes)
Hun i yngledrægt

Fisken kendes på en sort vandret stribe ned af kroppen, der på midten mødes af to fra rygfinnen kommende lodrette striber, derfor Kalder nogle den for vinkelcichlide.

Den æder med glæde alle slags levende og frossen foder, og tager også gerne tørfoder. Jeg tror at den i naturen også æder detritus, da mine fisk tit gnaver løs af trærødderne i akvariet.

Den er rimelig aggressiv, så det er bedst at starte med en flok unge fisk, og lade dem selv udparre sig. De kræver et stort akvarium, der kan rumme flokken, det indrettes med nogle sten og rødder, der skal være mulighed for, at de svage fisk kan søge skjul.

Når et par skiller sig ud, kan de flyttes til et mindre akvarium, dog ikke mindre end ca. 200 liter. Husk at hunnen skal kunne gemme sig, da hannen kan blive meget ivrig.

chuco04.jpg (33760 bytes)
Hunnen er den, der laver det meste grave arbejde
    

Når de er ved at være klar til leg, starter en del gravearbejde, der er dog ikke nogen plan i graveriget, men de laver en masse små grubber i gruset. De renser omhyggeligt det udvalgte substrat, det er som regel en lodret flade på en sten eller trærod. Der lægges op til ca. 300 æg, de er ret store ca. 3,5 mm lange og 2,5mm brede. Det tager ca. 4 dage før de klækker, når det sker bliver larverne flyttet til en af de før omtalte grubber i gruset. Der bliver de så holdt i ca. 4-5 dage. Når ungerne er fritsvømmende, er de ca. 8 mm. lange. De æder fra starten alt foder, der er småt nok til, at de kan sluge det. Forældrene hjælper til med at rode i gruset og gnave i trærødderne, der får en masse detritus til at hvirvle op, og det æder ungerne så. De vokser rimeligt hurtigt og er efter tre måneder ca. 3 cm store. Begge forældre hjælpes ad med pasningen af æg og unger. De er ret aggressive, så jeg vil ikke anbefale at have andre fisk sammen med dem i for små akvarier, når de yngler.


chuco06.jpg (34559 bytes)
Det er en sand fornøjelse at se parret passe æggene, der i øvrigt er temmelig store, her har fiskene lagt æggene på en lodret skifferplade


fisk01.jpg (37947 bytes)
I Mexico bliver mange cichlider betragtet som yderst delikate spisefisk, her ses fra venstre: Parapetenia urophthalmus, rovcichliden, Petenia splendida, og den sidste art kan jeg ikke identificere

Hvis akvariet er stort nok, kan den holdes sammen med flere andre cichlider, specielt de cichlider den deler biotop med i naturen: Theraps coeruleus, Theraps rheophilus, Thorichthys helleri, Vieja bifasciata, Parapetenia salvini og den i Mexico, meget yndede spisefisk, Petenia splendida.

© Copyright 1998-2011, Henrik Malchau
All rights reserved