Opdræt af den statelige Uaru

Tekst og Foto: ã Don Danko Ohio cichlid association
Denne artikel blev først publiseret på Don Danko´s cichlid home page.
Oversat af: Henrik Malchau

uarumale.JPG (44058 bytes)
Uaru han

Uaru amphiacanthoides (Heckel 1840 ) er en elegant syd-amerikansk cichlide der altid har fasineret mig.Den kommer fra amazonas floden hvor den lever i det samme miljø som discus. Ungernes attraktive farve og de voksnes unike farvetegninger gør den til en meget eftertragtet akvariefisk.Jeg blev specielt interesseret i arten efter jeg havde læst om den i januar nummeret af "FAMA"-bladet fra 81.
Det plettede mønster ungfiskene havde, der mindede om Tropheus duboisi fra Tanganyikasøen appelerede specielt til mig. Efter at have ledt efter nogle voksne fisk,fandt jeg fire eksemplarer forskellige steder fra, bla. akvarieforretninger og private akvarister.De blev sat ned i deres eget beplantet 208 liters akvarie, hvor jeg med det samme lærte at amazon-sværdplanter er iblandt Uaru´s yndlings foder ! De blev fodret kraftigt med regnorme og artemia, og snart viste de sig i al sin pragt. Jeg forvendtede at de skulle lege hvert øjeblik det skulle være. Det samme gjorde jeg imidlertid stadig tre måneder efter. Det var nu jeg besluttede at nye omgivelser var på sin plads og gjorde et 473 liters syd og mellemamerikans cichlideakvarium klar. De fire Uaru blev lukket ud i de nye omgivelser og jeg lærte hurtigt at Uaru er en rimelig rå fisk, selvom den jævnligt bliver sammenlignet med Discus.
De fire eksemplarer havde ingen problemer med at tyranisere 18 cm. store severum og synspillum som de ville.
Efter flytningen til det nye akvarium begyndte jeg at indkludere "lettuce" og spinat i foderet til fiskene. Begge disse blad-agtige grønsager blev ædt med stor appetit. Skrallede gulerødder blev også ædt ivrigt.
Efter ca. to måneder i deres nye hjem, begyndte de to kraftigste at danne par. Kæbe-trækning og skubben er et typisk udparings ritual. Under selve udparringen blev de to svageste Uaru´s slemt banket og til sidst dræbt. Med tanke på det fredelige rygte Uaru har, var denne adfærd fuldstændig uventet.

uarufemalewe.JPG (36587 bytes)
       Uaru hun med æg

Endelig efter yderligere tre måneder kom den velsignede dag. De lagde ca. hundrede æg på et stykke fra en urtepotte efter jeg havde skiftet halvdelen af vandet og øget temperaturen med en grad til 28° C. Urtepotten med æggene blev med det samme fjernet og flyttet over i et 37 liters akvarie for at blive kunstigt klækket. Efter tre dage klækkede ca. 80 æg i vand fra det oprindelige akvarie med fire dråbber methylenblåt pr, 3,7 liter, efter yderligere tre dage var ungerne fritsvømmene. Den næste dag fodrede jeg med ny klækkede artemia nauplier og til min store overraskelse ville ungerne intet æde. Åbenbart var deres blommesæk ikke brugt op og deres mund ikke helt udviklet endnu. Efter endnu en dag uden de ville æde blev det nødvendigt at skifte 15 % af vandet på grund af forurening. Efter kun et par minutter var der kun ca. 20 unger i live, de kunne åbenbart ikke tåle chokket fra vandskiftet i den unge alder. Efter denne fatale fejltalelse, gik opfodringen af ungerne ganske fint. Ca. en uge efter den første leg lagde parret endnu en gang æg, jeg undgik de fejl jeg lavede ved det første kuld og denne gang gik opfodreingen helt som den skulle.

uarufry.JPG (55239 bytes)
Uaru ungfisk

Kort fortalt: De følgene punkter er nødvendige for et succesrigt opdræt af Uaru amphiacanthoides:

Kraftig fodring med vegetabilsk foder er nødvendig for at få dem i god ynglestand.
Temperaturen bør være mellem 27 og 30° C.
Jævnlige vandskift er gode til at udløse leg.
Undlad at fodre med artemia før fire dage efter ungerne er fritsvømmene.
Skift aldrig mere end 10 % af vandet i opfodringsakvariet før ungerne er mindst 1,25 til 2,5 cm. store.

Selvom disse observationer ikke behøver at være den eneste rigtige måde at gøre det på, så kan de være retnings linjer til hvordan man opdrætter disse spændene fisk. Hvad måde du end gør det på så vær opmærksom på at ungerne er meget sarte.

Held og lykke, "nye" opdrættere.

© Copyright 1998-2011, >Don Danko
All rights reserved